вторник, 7 юни 2011 г.

Как да разберем, че имаме проследяващо GPS устройство в колата?


Ако сте от хората, които се чудят има ли начин да разберат дали не са следени, например с GPS устройство, поставено в колата, то следващите редове са за вас. Може да се ориентирате по това, че едно GPS устройство обикновено не е много малко, най-много с размерите на кутия цигари. Но някои от тях, по-скъпите модели, са една четвърт от този размер. Необходимо е да се запознаете все пак с този вид устройства, за да знаете какво търсите все пак. Все пак, ако автомобила ви е голям, може да ви отнеме доста време, за да откриете устройството.
Нека да видим първо колко вида такива устройства съществуват.

GPS "Loggers" /GPS записващи устройства/
Едно такова устройство е пасивно устройство, което ще рече, че не предава реален сигнал и не изпраща координати в реално време на човека, който го е поставил в автомобила ви. Което пък означава, че този човек след като са записани данните ще има достъп до автомобила ви, за да може да ги прегледа и да разбера кои места сте посещавали. Повечето такива устройства са с много малки размери – около 4 на 4 см.

GPS "Trackers" /GPS проследяващи устройства/
За разлика от горните, проследяващите устройства са активни, което значи, че някой, който иска да ви следи може да го прави във всеки един момент. Този вид устройства предават вашето местоположение наживо и така човекът, поставил го във вашият автомобил може да разбере къде се намирате, като получи на смс или по друг начин вашите точни координати.
Хубаво е все пак човек да знае разликата между двете.

И сега не ви остава нищо друго, ако имате съмнения, че ви следят, да преровите колата или да си вземете GPS детектор. Разбира се може и да имате късмет и да успеете да намерите досадния „бръмбар” без детектор. Все пак, ако нямате време да правите това, знайте, че детекторите вършат чудесна работа и винаги засичат „нарушителя”. Така ще знаете със сигурност дали някой не се прави на детектив за ваша сметка.

Един такъв детектор за GPS устройство е малко, ръчно устройство, което обикновено се захранва с батерии. То може да „прочисти” вашият автомобил, като ви известява със звуков сигнал, когато намери нещо. Едно голямо предимство на този вид устройства е и това, че те могат да засекат и сигнал от мобилен телефон, тъй като много от новите модели телефони вече се продават с вградени GPS системи.

Няма коментари:

Публикуване на коментар