понеделник, 29 март 2010 г.

Проследяване на GSM с GPS устройство

Съвременните комуникационни устройства са снабдени с последна дума на техниката средства за локализиране. Макар и за повечето от вас личното пространство да е лична и неприкосновена територия, замислете се какво би станало, ако по някакво ужасно съвпадение сте част от голяма катастрофа, в средата на нощта, с много жертви и вие единствени може да се обадите на Бърза помощ?


Разбира се не знаете и точното място, на което се намирате. В такъв случай, ако мобилният ви телефон е снабден с GPS проследяващо устройство, което казва на сателита къде точно се намирате в момента, полицията може веднага да ви засече по вашето обаждане и така да ви открият и да помогнат на вас и останалите пострадали в катастрофата. А знаете, че тежки и смъртоносни катастрофи стават всеки ден, гаранцията, че вие няма да сте на мястото на някой ранен утре, е никаква.

В противен случай, ако знаете, че телефонът ви е с GPS система бихте се чувствали малко като пушечно месо. Но ако трябва да проследите някой чрез телефонът му дали бихте се справили? В смисъл дали има някакъв начин, както по филмите да разберете местоположението на някой свой роднина, приятел или любим?

За обикновения човек това не е особено възможно, защото за разлика от Google Earth, която може да покаже всеки един град по света, благодарение на сателитите, и благодарение на това, че информацията е достъпна за всеки, проследяването с GPS устройства не е разрешено. Заради сигурността на важните хора, а и заради постоянно растящата опасност от тероризъм, няма начин един обикновен човек да влезе в системата на полицията например и да гледа кой къде се намира.

Разбира се, ако сте полицейски служител и трябва да локализирате местоположението на някой опасен и особено търсен престъпник всичко може да стане за няколко секунди. Но разбира се, той също трябва да има в себе си GPS предавател. Или по точно на своя мобилен телефон. В България са малко телефоните с такава услуга, тъй като и нашето Министерство на отбраната тази система не е така широко застъпена. Така, че шанса да проследите някой с GPS устройството през телефона му намалява. Остава да пробвате стандартното подслушвателно устройство и да се надявате, че той ще проведе разговор с някой, на когото ще издаде местоположението си в момента.

Няма коментари:

Публикуване на коментар