понеделник, 29 март 2010 г.

Защо трябва да имаме GPS устройство в автомобила си?


Днес глобализацията е превърнала света в едно село, един мегаполис, през който може да се пътува безпрепятствено, да се знае всяко нещо къде се намира, както и да може да се локализира местоположението на всеки един от жителите на световния мегаполис.
Това последното може и да е малко страшничко, защото не се знае със сигурност кой има достъп до тези данни и за каква цел би ги използвал. Тази масова истерия с разкриването на личните животи на хората, настана с пускането на първия Биг Брадър, който всички гледаха с голямо настървение и беше станал поредната сапунка в телевизионния ефир, но никой не би искал камерата да е в неговото жилище.

В някои случаи, дори в повечето целта на проследяващите системи и устройства е животоспасяваща, ориентировачна и като цяло много полезна. Една такава проследяваща и навигационна система е GPS системата за автомобили. Повечето нови автомобили, които са излезли от завода преди 5 години до най-новите модели на Пежо, Рено, колите на General Motors и други наложили се на пазара на автомобили компании, са с вградени GPS системи. Те имат няколко много важни функции, чиято цел е основно да улеснят живота и всекидневието на притежателите на автомобилите.

Нека да разгледаме кои са причините, поради които си струва да имате такова проследяващо GPS устройство в колата.

Откриване на откраднат автомобил. Няма начин да си купите последен модел Пежо или Тойота и да не й сложите поне алармена система. Повечето от тях обаче си идват с пълен комплект от проследяващи системи, аларми, компютър и т.н. И ако се случи така, че внезапно някоя групировка, която краде и разфасова нови автомобили или пък ги препродава на нищо неподозиращи важни клечки, вашата мигновена реакция, както и тази на контролните органи, биха ви върнали колата в отлично състояние и много бързо. В противен случай ще трябва да се задоволите със застраховката и ще трябва да си вземете нова.

Проследяване на длъжници. Мисля, че това не се прави в България, но е доста добра идея финансовите компании, които са предоставили средства на някой платежоспособен клиент, който обаче се е покрил, в сътрудничество с полицията може да бъде открит много бързо.

GPS Навигация. Представете си, че сте тръгнали на екскурзия в непознат град или дори държава. Нямате карта или просто не разбирате нищо от нея, не съвпадат номерата на пътищата, улиците и така може да си се въртите в омагьосан кръг часове наред, само за да намерите хотела си например или място, където да хапнете. Ако колата ви, обаче е с GPS навигационна система, което представлява малък компютър с голяма база от данни, то тя би ви ескортирала до най-близкото място. Особено, ако става въпрос за някоя западно-европейска държава, тъй като тези системи може да се правят в Китай, но пък базата им от данни е богата и включва подробно описание на начините, по които може да стигнете до всяка една точка на големите градове. В някои случаи биха ви помогнали и за по-малките градчета, но там може да нямате нужда от нея, тъй като в повечето малки градчета главната улица е само една.

Така или иначе GPS устройствата за автомобили може да са много полезни за всеки един шофьор, без значение дали той е начинаещ или пък професионалист. Човек винаги има какво да научи и би трябвало да се учи от грешките си, но…защо да не оставите грешките на някой друг, а вие да се снабдите с автомобил с GPS?

Няма коментари:

Публикуване на коментар