понеделник, 29 март 2010 г.

Кой и защо трябва да бъде следен с GPS устройство?

Човечеството се развива с все по-бързи темпове, както в социално, така и в технологично отношение. Всеки втори има последен модел GSM, който прави снимки, клипове, свири медийни файлове, дори може да проведете разговор очи в очи със събеседника си, благодарение на вградената камера за конферентни разговори.


Автомобилите пък имат компютри, вградени софтуерни програми, които управляват в някои случаи автомобила. Стъкла се смъкват с натискането на едно копче, готварски печки “мислят” за колко време ще се сготви ястието ви, перални “претеглят” прането ви. Не е далеч денят, когато ще има и летящи автомобили, а жилищата ни ще се самостоятелно мислещи същества, с вграден изкуствен интелект. Това поражда малко въпроси относно човечността, но това е друга тема.

Говорейки за нови технологии няма как да не споменем това, че в днешно време лесно и безпроблемно може да проследите човек до всяка точка на планетата без дори да ставате от мястото си. Сателитите, които опасват Земята правят това възможно, а пък техните помощници – различните проследяващи устройства комуникират със сателита, за да могат да локализират човека, и с човека, който е задал търсенето, за да му покажат резултата. Едни такива комуникиращи си с човека устройства са GPS устройствата, които имат приложение практически навсякъде – автомобилите, телефоните, аксесоари и др.

Заради голямото популяризиране на предаванията в реален формат, който буквално се навират между чаршафите на хората, много от нас може и вече да са на прага на страхова невроза. Никой не обича някой постоянно да го наблюдават, да следят житейските му стъпки и да му казват какво да прави. Но заради прекаления технически напредък, който направи света е село, това няма как да се предотврати изцяло. Някой някъде следи някой. И не винаги той е лош човек. Което веднага води до логичното обяснение, че някои хора трябва да бъдат следени или контролирани. Дали само леко от страни или пък директно да се намесват в живота им, но има и такива, за които следенето е жизнено необходимо – за тях и за обществото като цяло. Кои са те?

Криминално проявени лица. Затворите са претъпкани с новоизлюпени престъпници, които в някои случаи не са извършили тежки престъпления, но за съжаление законът предприема репресивни мерки. За такива лица, които или са пуснати под домашен арест, но е необходимо да се наблюдава, може да се прикачи GPS устройство към човека и да се следи всяка негова стъпка.

Наблюдаване на възрастни хора. След една определена възраст, това е обикновено след 60-та година, хората се променят изцяло. Много психически болести дебнат възрастните мъже и жени, особени тези, които в активна възраст са били товарени психически и стресът им е бил ежедневен спътник. Обикновено те страдат най-много от заболявания като старческа деменция, склероза или шизофрения. Не са никак малко семействата, които имат такъв роднина, а старческите и психичните домове в България не са достигнали и част от стандартна на същите заведения в развитите страни. Ето защо, когато се наложи да оставите майка си или баща си сами у тях, и няма кой да ги наблюдава, може да им прикачите GPS устройство и да бъдете спокойни, че и дори да се залутат по крайните квартали и да забравят къде живеят, вие ще ги откриете по сигнала.

Наблюдаване на млади хора/деца/тийнейджъри. Най-важното си остава наблюдаването и разбирането на местоположението на децата ни. Времената станаха толкова опасни, че всяка втора новина по телевизията или във вестника е за отвлечено дете. Ето защо, за да успеете да реагирате навреме, ако детето ви изчезне или, не дай си Боже, се случи инцидент с него, го снабдете с GPS устройство, като му обясните, че вие не навлизате в личното му пространство, а искате да го предпазите. Децата са умни и виждат сами колко е опасно, затова едва ли ще протестират много.

Ето това са полезните свойства на GPS устройствата, които може да използвате. Не се страхувайте проследяващите устройства, в някои случаи те може да спасят вашия или този на детето ви животи.

Няма коментари:

Публикуване на коментар