петък, 13 май 2011 г.

GPS проследяване за мобилни телефони


В днешно време все повече мобилни телефони идват с услуга за локализиране, посредством вградения GPS в тях. За жалост обаче все още обикновения човек не може да се възполза от такава услуга, за да види къде се намира даден човек. Достъп до тази услуга имат преди всичко полицията и в някои държави и бързата медицинска помощ. И за да можете да се възползвате от GPS  проследяване, за да ви намерят, ако се наложи трябва да спазите някои ограничения, като например:
  • Трябва да се запишете и абонирате за този вид услуга, при която да локализират мобилният ви телефон, ако се наложи. Това става при определени компании, които работят с проследяващи устройства и на които ще трябва да платите малка месечна или годишна такса, като един вид пазител на мобилния ви апарат. 
  • Трябва да имате мобилен апарат, който поддържа тази услуга, защото все още не всички са снабдени с възможността за GPS проследяване.
  • Трябва да имате мобилен оператор, който поддържа услугата. В България все още не се предлага от всички.
  • Заради естеството на тази услуга е необходимо да има специален софтуер, инсталиран на мобилния ви телефон, като такъв софтуер обикновено имат най-новите модели iPhone и всякакви подобни смартфони. Старите не поддържат със сигурност.
  • За да работи GPS проследяване, то телефонът и софтуерът на телефона за локализиране, трябва да са включение. В противен случай няма да се засече нищо.
  • Освен това, за да има ефект от всичко това, трябва да се намирате в зона, в която има обхват на мобилния оператор. В противен случай няма да сработи.
Както може да видите все пак си има няколко изисквания за това да можете да се възползвате от услугата, а в България те не са дори няколко, а доста, тъй като може би от тримата мобилни оператори, един предлага тази услуга. Като такса не е толкова скъпо, но все пак не е безплатно и ще трябва да се плаща всеки месец наред със сметката за телефон.

Няма коментари:

Публикуване на коментар